En liten garageportguide

En av husägarens många fasor är att garageporten skall komma att behöva bytas ut. Ett byte av garageport kostar många gånger tusentals kronor. Men i vissa fall är det absolut nödvändigt för att garaget skall kunna fylla dess funktion.

Som garageägare i behov av en ny garagedörr finns det ett antal valmöjligheter.

Material:

Först och främst finns det möjlighet att införskaffa portar av olika material. Förr tillverkades garageportar övervägande i trä, men idag används främst plåt och i vissa fall kompositmaterial till portkonstruktionerna . Trä används fortfarande men metall har den uppenbara fördelen att materialet inte ruttnar.

Typ av port:

Det finns främst tre typer av garageport. Slagporten är den klassiska e modellen, med två sidohängda portar som öppnas och stängs som ett par vanliga dörrar. Slagportar är ofta mycket vackra att titta på, men dessvärre kräver de ofta en del underhåll och eftersom portarna öppnas utåt måste det finns tillräckligt med fritt utrymme framför garaget. Denna typ av garageport lämpar sig bäst för villabostäder, med gott om utrymme.

Takskjutsporten är den vanligaste varianten idag, och det är en port som öppnas genom att den skjuts upp i taket, där den sedan hålls fast. I motsats till slagporten kräver denna port nästan inget extra utrymme framför garaget för att kunna användas, detta gör att den lämpar sig väl för mer eller mindre alla typer av boendeformer. I regel är takskjutsporten billigare än slagporten och kräver ofta betydligt mycket mindre omvårdnad.

Vipporten är den enklaste varianten, är en mycket enkel och lätt garageport som helt sonika viks upp i taket. Generellt brukar man säga att vipporten är den billigaste varianten av de tre.

Det finns även speciella ”garageportar” avsedda för industrier som kallas industriportar, dessa är i regel väldigt slagtåliga men saknar ofta invändig isolering.

När du väljer garageport är det viktigt att väga in alla givna faktorer och omständigheter, det kännas lockande att välja en billig variant just eftersom den är billig, kom bara ihåg att du många gånger bara får det du betalar för, varken mer eller mindre.