Olika sorters speglar

Det finns flera olika typer av speglar att välja mellan vi har sammanställt en liten guide där du hittar information och fakta om de vanligaste typerna.

Spegelvägg

Att ha en vägg betäckt av spegelglas är vackert. En spegelvägg kan antingen täcka endast delar av en vägg eller vara en trymå, vilket innebär att väggen är en enda stor spegel. Spegelväggen gör att rummet upplevs som större än vad det faktiskt är och hjälper till att göra rummet ljusare. Denna typ av spegel gör sig väl i vardagsrum och sovrum.

Antika speglar

Den som önskar en mer klassisk stil bör leta bland antika speglar. Att köpa gamla speglar är vanligt, handel med antikviteter är omfattande också på nätet. För att frambringa en känsla av värdighet, rekommenderar vi dig att välja en gustaviansk spegel. För den som önskar en än mer svulstig upplevelse kan en venetiansk spegel i klassik gotisk renässans stil väljas. Det finns även i speglar i tysk barockstil som är snygga.

Badrumsspegel

Badrumsspegeln är förmodligen den viktigaste spegeln i ett hushåll. En välfungerande spegel är en förutsättning för att vi skall kunna hålla efter vårt utseende genom exempelvis rakning. Därför är det viktigt att det vid din badrumsspegel inte lätt immar igen och att det finns god belysning. Ett förslag på badrumsbelysning är att ha ett par nedåtriktade spotlights placerade ovanför din spegel. Det går även att installera särskilda spegelvärmare som hjälper till att hålla speglar imfria. Som ett komplement till din vanliga badrumsspegel kan ett spegelskåp installeras, fördelen med ett spegelskåp är att spegeldörrarna kan öppnas och reflektera områden som vi annars inte kan se.

Sovrumsspegel

Att ha en spegel placerad i sovrummet bidrar till att göra rummet lite mysigare och personligare. Välj gärna en mindre spegel med en kraftig ram, framför sovrumsspegeln placerar du sedan ett ljus och ett par torkade blommor. Om du istället önskar ett spännande och unikt sovrum kan du installera en spegelvägg eller ett spegeltak, de enorma reflekterande ytorna gör garanterat rummet spektakulärt!

Hallspegel

Att ha en spegel i hallen eller vid entrén är både praktiskt och snyggt. En hall kan många gånger upplevas lite ogästvänlig och stel, att montera en spegel hjälper till att ge hallen liv. En hallspegel bör vara ganska stor och ha en tunn ram för att maximera känslan av extra rymd. Spegelformen har mindre betydelse det passar lika bra med fyrkantig, rektangulär, oval som en rund spegel i hallen. Att välja rätt färg på ramen är viktigt, en vit, svart eller röd spegel fungerar ofta väldigt väl i en hall. Placera gärna en lampa eller någon annan form av belysning i spegelns absoluta närhet, på så vis reflekteras ljuset på ett vackert sätt både natt och dag.

Sminkspegel

En viktigt kvinnlig accessoar är en makeup spegel. Det finns flera olika sorters sminkspeglar, somliga har fot eller arm andra inte, vissa är små andra stor. Gemensamt för alla sminkspeglar är att de används vid sminkning och hårvård. På internet hittar du både fasta och portabla makeup speglar till förmånliga priser.

Måttanpassade speglar

Den som så önskar, kan även beställa en specialutformad spegel från ett glasmästeri, det finns glasmästare som tillverkar speglar efter kundens önskemål. En glastekniker lagar även dina fönster och spegelglas. Innehållet har tidigare publicerat på speglar.n.nu